Saturday, 4 September 2010

Kvasipolitik och kollapsande vågfunktioner

Skriva var det, ja. I och med valets annalkande kan dagens dravel förslagsvis få bestå i halvt välgenomtänkta funderingar kring politik. Kveruleringarna och propagerandet sparar jag tills i morgon. Ja, någon måste ju ta på sig ansvaret att störa söndagsfriden.

Lyssnade på en politisk debatt idag som jag inte blev mycket klokare av. Någonting som Sverigedemokraterna nämnde var kvasivetenskapliga bostäder. Om någon har den blekaste aning om vad detta kan vara för något så får ni gärna upplysa mig.

Hur många väljare har någonsin blivit övertygade av en valaffisch? Jag bara undrar. Och vad tjänar partier på kampanjer som går ut på att smutskasta sina motståndare? Har det vunnit över en enda röst? Suck. Om de nu nödvändigtvis måste ägna sig åt pajkastning kan de väl åtminstone bjuda på vaniljsås.

För övrigt så funderar jag över huruvida opinionsmätningar stup i kvarten är en särskilt god idé. Har enkätfascisterna tänkt på att de påverkar opinionen genom att mäta den? Vågfunktionen bestående av hur folk kommer att rösta i valet kollapsar ju vid mättillfället, vilket leder till att vi inte kan räkna med samma utfall vid själva valtillfället än om vi inte hade mätt. Det är ett kvantmekaniskt, statistiskt och sociologiskt faktum! Jag tror att det urholkar demokratin. Men men, mer om mina vilda spekulationer och radikala idéer på politikfronten i morgon.

För all del: gå och rösta. Det är ganska så skitviktigt.
Winterdragon

3 comments:

 1. Intressant jämförelse! Det skulle ju innebära att «Heisenbergs osäkerhetsprincip» gäller på både partiklar och opinioner. Således: Δtid ✕ Δandel ≥ ħ/2. (Vae Unicode ;)

  ReplyDelete
 2. Då är frågan hur Heisenbergs konstant konverteras till politiska enheter...

  ReplyDelete
 3. http://copyriot.se/2010/09/19/cybernetiken-vann-valet/

  ...är relevant i sammanhanget.

  ReplyDelete