Thursday, 21 October 2010

Instinctiv

Att det skall vara så svårt att hitta en ordentlig musikspelare till datorn. I början av året skaffade jag en Mac, och hann inom en vecka bli allergisk mot iTunes. Tidigare var jag Linuxanvändare, och då tyckte jag att Banshee var en helt okej spelare, även om den inte verkade tåla särskilt stora musiksamlingar. Den ville dock inte ens låta sig installeras på min kära Mac, trots att det i teorin skall finnas stöd för OS X. Så jag har sedan dess använt Songbird. En i grunden mycket trevlig musikspelare, med massa tuffa funktioner och både användbara och överflödiga extensions. Dessvärre är den något av en besvikelse när det kommer till prestanda. Den äter systemresurser till frukost, och laggar ändå en hel del i gränssnittet när musiksamlingen överstiger sådär 10000 låtar (vilket den gör). För att inte tala om alla buggar, som bara tycks bli fler för varje uppdatering, och att den inte klarar så många filformat. Kort sagt: jag var less på skräpet, men lyckades inte heller hitta någon som var bättre. Visst, VLC kan spela alla filformat du kan tänka dig, men jag vill ha ett fint litet bibliotek inbyggt i spelaren att gräva runt i.

Så idag stötte jag av en slump på Instinctiv. En minimalistisk spelare ändå med de mest väsentliga funktionerna som kan väntas av en spelare. Den tar över 50 filformat och verkar inte ha några som helst problem med stora musiksamlingar. Visst, det är några saker jag stör mig på, men överlag verkar den vara en trevlig musikspelare, och den fungerar bra. Den gör sitt jobb, vilket ändå är högsta prioritet just nu.

On the plus side:
+ Klarar över 50 filformat (vilket innebär att jag kan lyssna på all min musik, yay!)
+ Gratis
+ Smidig sökfunktion
+ Fungerar på Mac
+ Resurssnål
+ Minimalistisk. Den spelar musik, och den gör det bra.

On the minus side:
- Ej open source (än)
- Fungerar endast på Mac (än så länge)
- Går inte att ändra information på eller ta bort låtar
- Minimalistisk. Saknar många tuffa funktioner som Songbird hade.

Well, den är det bästa jag har kommit över hittills, sammantaget. Har någon några tips om bra musikspelare för Mac så säg hemskt gärna till.


Quite pretty, isn't it?


Hej då Songbird, hej Instinctiv!
Winterdragon

2 comments:

 1. Man kan köra Linux på sin Mac! ;)

  Jag har också testat songbird. Kan inte säga att det var en spelare jag tyckte om alls. Den tog resurser, hade någon osnygg tredimensionell visning av spelningslistans låtars skivomslag och var allmänt seg.
  Men, min favoritspelare för Gnu/Linux ska fungera i MacOS X. Den har exakt de funktionerna man vill ha; Bibliotek, tabbade spelningslistor, podcasts och en del annat. De flesta funktioner går att avaktivera ifall man inte använder dem. Spelaren heter Exaile.
  Instruktioner för installation i MacOS finns här: http://www.exaile.org/wiki/Mac_OS_X

  ReplyDelete
 2. Jo, jag har övervägt att köra Linux, men utöver eländet iTunes tycker jag att OS X är ett riktigt trevligt operativsystem, och saker fungerar som inte ens efter mycket krångel vill fungera i Linux. :)

  Försökte installera Exaile, men det vill sig inte riktigt av någon anledning som jag inte är tillräckligt haxx för att lista ut. :( Tack för tipset i alla fall.

  ReplyDelete