Sunday, 19 December 2010

Lucka S

Dagens lucka blir en dubbellucka — två låtar, yay! Ni skall se att det finns goda skäl för detta. Först ut är Peter Gabriels Solsbury Hill. Lyssna på den:


Vad utmärker låten? Förutom att den är fantastiskt bra och att Peter Gabriel är awesome på en hel massa sätt. Jo, den går i sjutakt. Räkna. Jodå, det stämmer. Inte den mest vanligt förekommande taktarten. Okej. Lyssna nu på den här låten:


Det är Dream Theaters Solitary Shell. Visst låter de påfallande lika varandra? Taktarten är densamma, och introna är i det närmaste identiska. Till och med låttitlarna är misstänkt lika. Så vad är det som pågår här? Är Dream Theater ett gäng usla plagiatörer (Solsbury Hill är från 1977, Solitary Shell skrevs år 2001)? Inte riktigt. Dream Theater är ett band som har hämtat mycket av sin inspiration från Peter Gabriel, och i just den här låten ville de göra det uppenbart genom att som en hyllning knycka introt från en av Gabriels mest kända låtar.

Men Solitary Shell är en låt som är värd att prata om för sin egen skull också. Det är en låt från deras konceptalbum Six Degrees of Inner Turbulence, som skildrar mentala störningar av olika slag. Solitary Shell handlar om en kille med autism. Så när ni är klara med att lyssna på taktart och ackordföljder, ta er tid att lyssna på texten också.

No comments:

Post a Comment