Thursday, 8 March 2012

Lite allmänt 8:e mars-skanderande

Glad 8 mars, folk! Ni vet, internationella kvinnodagen. Hoppas att ni har gett er ut och demonstrerat. Det är viktigt, för ofta tycks det mig som att det största hindret för framsteg på jämställdhetsfronten är att många inte har insett att det faktiskt finns problem. 

Könsmaktsordning, systematisk diskriminering, hämmande könsroller och självuppfyllande profetior till fördomar? Men kom igen asså, det är ju uppenbarligen en fientlig konspiration som gömmer sig bakom begreppet ”feminism” som ligger bakom de där fullständigt ogrundade teorierna. För att bara öppna ögonen lite grann och få den perfekta bilden av Sverige som världens mest jämställda land naggad ganska så ordentligt i kanterna är ju alldeles för smärtsamt. Vi har det väl ganska bra? *OBS SARKASM*

Det gör mig så förbannad, för att inte tala om trött. Att diskutera huruvida kvinnoförtryck faktiskt förekommer eller inte är något vi vid det här laget borde kunna skippa, och lägga energin på att göra något åt det i stället. Det är som frågan om global uppvärmning, bevisen är så överväldigande att vi gör bättre nytta av vår tid om vi börjar avveckla oljeberoendet i stället för att hålla för öronen och låtsas att problemet inte existerar.

Själv tänker jag utveckla min vardagsaktivism genom att jobba på det här med att inte bara hålla käften och ta mig för pannan inombords när folk i min omgivning säger korkade eller provocerande saker. Om jag bara kan få folk att börja tänka lite eller se saker från ett annat håll genom att diskutera eller säga emot på något sätt så har mitt uppdrag lyckats. Förhoppningsvis kan jag göra det utan att förvandlas till en odräglig skitstövel. Med tanke på mina nästintill obefintliga social skills kan det bli svårt, men jag får väl lära mig. Humor har ju alltid varit ett bra vapen. Kan du få folk att skratta kan du oftast få dem att tänka och reagera också. Kanske skall dra igång mitt propagerande för ett könsneutralt språkbruk igen, det var det ju ingen som tog på allvar senast...

Till sist, just for the awesomeness of it, Amanda Palmers låt om att inte raka av sig könshåret:


I say grow that shit like a jungle
Give ‘em something strong to hold onto
Let it fly in the open wind
If it get too bushy, you can trim

Jämställdhet is the shit!
Winterdragon

1 comment:

  1. Du har en stolt moder, hjärtat! Våga ta en diskussion, och humor som vapen tror jag starkt på. Samtidigt tror jag att många blir förvånade bara över fenomenet att bli ifrågasatta, att det väcker till eftertanke.
    Puss, och glad 8 mars till dig med :)!

    ReplyDelete